Ütü yapmak, artık kolay hale gelecek. Peki, daha kolay ütü nasıl yapılır, biliyor musunuz?
Özellikle ütü yapmak korkulu bir rüya gibi! Ancak başarılı ütü yapmak için, işin püf noktalarını iyi bilmek gerekir. Böylece bir yığın çamaşırı da etkili, rahat ve kolayca ütüleyebilir hatta evdeki rolleri değiştirip işi, gözünüz arkadan kalmadan eşinize devredebilirsiniz.
Ne olursa olsun, her iki cinsin de ütü yapmayı sevdirecek bilgilere ihtiyacı vardır. İşte daha etkili ve kolay ütü yapmanın yolları ve ütü ile ilgili pratik bilgiler…
Ütüye Başlamadan Önce
- Öncelikle ütüleyeceğiniz kıyafetleri “kumaş pantolon, kot, etek, gömlek grubu” şeklinde gruplandırın.
- Ütü masasının boyunu oturacağınız veya ayakta duracağınız şekle göre ayarlayın.
- Ütü yapmaya en sevdiğiniz çamaşırlardan başlayın (Etek grubu gibi)
- Evet, şimdi sevmediğiniz o bölüme geldiniz; kırışıklıkları açma işlemine… Kırışıklık açmanın en önemli noktası yüksek buhar özelliği olan bir ütüye sahip olmanızdır. Aynı zamanda ütünün hafif olması da bileklerinizi daha az yoracaktır. (Şunu da belirtelim ki kırışıkları açarken bir sorunu çözüyormuş gibi ütülerseniz, işin size daha sempatik gelmesini sağlayabilirsiniz.)
- Açık bir pencere yakınında ütü yapın. Ya da başka bir ışık ve hava kaynağı yakınında ütü yapmaya çalışın ki daha net görebilesiniz.
- Ütü masasının yakınında ütülenmiş eşyalar için de yer ayarlayın. Böylece gidip gelerek zaman harcamazsınız.
- Sıcaklığı doğru ayarlayın. İmalatçıların önerileri için mutlaka etikette belirtilen talimatlara uyun.
- Son olarak ütü yaparken bir düzen oluşturun. Mesela, önce yakayı ütüleyin, sonra manşetleri ve kolları…
- Ütüde ipekliler tersinden ütülenir, işlenmiş ipekler hafif nemliyken ütülenir ve kesinlikle spreylenmez, bunu unutmayın. Aksi halde ipek kumaşta leke oluşabilir. Ham ipek kumaşlar ise kuruyken ütülenir.
- Sentetik deriler, akrilik, kadife ve işlemeli parçalar gibi kumaşlar da tersinden ütülenir.
- Kumaşın parlamasını önlemek için ütü bezi veya temiz bir örtü bulundurun. Ütü bezini nemli bir şekilde ütüleyeceğiniz kıyafetin üzerine koyarak ütü yapın, böylece kumaşın parlamasını önlersiniz.
- Giysilerin yaka, kol ve kenar kısımları için öncelikle içten, ardından dıştan ütüleyin. İnatçı kırışıklıklar için buhar uygulayın.
Ütüyü Su ile Doldururken Dikkat Etmeniz Gerekenler
- Ayarlanabilir buhar kontrol düğmesini, minimum ayarın altına gelecek şekilde tümüyle kapatın. Su koyma işlemi sırasında ayarlanabilir buhar kontrol düğmesini kapatmazsanız, ütü su sızdırabilir.
- Fişi takmadan önce ütünün suyunu doldurun.
- Ütüyü 4-5 cm kadar öne eğin ve yavaş yavaş suyu doldurma deliğine boşaltın. Suyu aniden döktüğünüzde oluşan hava kabarcıkları deliği tıkayarak suyun dışarı akmasına neden olur.
Gömlek Nasıl Ütülenir?
- Gömleğin öncelikle ütülenmesi gereken yerleri kolları ve manşet kısımlarıdır. Manşet kısımları önce içten sonra dıştan ütüleyin. Bu arada her zaman yukarı aşağı ütülemeyi unutmayın, çünkü dairesel hareketler çamaşırınıza hasar verebilir.
- Manşet ütüleme işlemi bittikten sonra kolları geçin. Kolları ütülerken ise manşet açıklığından başlayarak ütüleyin. Kolları ütülerken dikkat etmeniz gereken yer; kol dikişi çizgisinin alta gelecek şekilde ütülenmesidir. Bu çizgi size rehber olabilir ve gömlek kolunda çift çizgi yapmamış olursunuz. Kolların dış kısmını ütüledikten sonra iç kısmını da ütüleyin.
- Kolları ütüleme işlemi bittikten sonra da manşet uçları birbirinin üzerine gelecek şekilde ikiye katlayın ve ütüleyin.
- Gömleğin sağ omuz kısmını, ütü masanızın ön kısmında bulunan oval yere geçirerek ütüleyin, ardından sağ göğüs bölümünü ütüleyin. Bu işlemi sol omuz için de tekrarlayın. Ütüleme sırasında kesinlikle düğmeleri ütülemeyin, aksi takdirde düğmeler kırabilir.
- Gömleğin ön ve arka bedenini ütülerken düğmesiz taraftan başlamaya özen gösterin. Gömleğin ön ve arka bedenini ütülerken, gömleği yukarı doğru kaldırmadan kendinize gelecek şekilde döndürün. Bu şekilde gömleğin ön ve arkasını ütüleme işlemini bitirin.
- Gömleğin son olarak yakasını ütüleyin. Yakayı size bakacak şekilde ütü masasına yatırın ve önce tersini, ardından ön yüzünü(etiketi size bakan kısım) aynı şekilde ütüleyin. Bu işlem bittikten sonra gömleğin yakasını ikiye katlayın ve bastırarak ütüleyin.
Pantolon Nasıl Ütülenir?
- Öncelikle pantolonun ceplerini ütüleyin.
- Bu işlemden sonra pantolonun bacak arası kısımlarını ütü masasına geçirerek ütüleyin. Bu işlemi yapmak için pantolonun herhangi bir bacak kısmını ütü masasına geçirin ve diğer bacak kısmını havaya kaldırarak geriye atın. Böylece bacak arası kısımlarını daha rahat ütülersiniz.
- Pantolonu belinden ütü masasına geçirin ve iyice yerleştirin. Sonra pantolonu üst tarafından başlayarak ve ütüledikçe masanın çevresinde döndürerek ütüleyin.
- Pantolonu masaya yayıp düzleştirin ve iki bacağı ütü izi yerlerinden üst üste gelecek şekilde yerleştirin. Pantolonun paçalarını, iz yerleri birbirinin tam üzerine gelecek şekilde yerleştirin ve üstteki paçayı kaldırıp alttaki paçanın iç kısmını ütüleyin. Diğer taraf için de aynı işlemi tekrarlayın.
- Ütü izi yerlerini yine üst üste getirip eşitleyin ve her paçayı bu kez dıştan ütüleyin. Ütü çizgisi yaratmak istiyorsanız, buhar püskürtün. İstenmeyen parlaklıkları engellemek için daha önce belirttiğimiz gibi ütü bezi kullanın.